Stress er en helt naturlig hormonel tilstand, der bevirker at du kan yde en ekstraordinær indsats i en presset situation.

Det betyder at når du er i en presset situation eller bare føler at du er i en presset situation, så vil din hjerne frigive stresshormoner, der gør dig mere opmærksom/skarp, og som giver dig ekstraordinær styrke. De påvirker både dig krop og din hjerne.

Stress er de forandringer, der sker i kroppen og i hjernen, når vi belastes indefra af vores følelser og tanker, eller udefra af f.eks arbejdet. Forandringerne skyldes stresshormoner som ophobes i din krop og hjerne.

Det er en kompleks biologisk reaktion, men de primære hormoner, der frigives, er adrenalin og kortisol. Adrenalin får dit hjerte til at slå hurtigere, din vejrtrækning og din puls m.m øges. Kortisol omsætter sukker og fedt til gavn for dine muskler, så du får energi til at kæmpe eller flygte.

Nogle få enkeltstående stressreaktioner er ok, – stresshormonerne forsvinder over tid og hormonbalancen er tilbage til det normale. Men står det på over længere tid, så kommer du ikke af med det forhøjede stressniveau, og der opstår en ubalance i din krop og du er i fare for at udvikle kronisk stress.

Stress påvirker både krop, følelser og psyke. Stress opstår over længere tid, og hormonerne påvirker dine tanker og dine følelser, så du bliver mere sort/hvid i din tankegang, du bliver lettere irriteret, ked af det m.m. Stress påvirker din krop fysisk med smerter, vægtændringer, eksem, forværring af eksisterende kronisk sygdom, søvnproblemer mv. Det er vigtigt at gøre sig bevidst, at vi mennesker er forskellige, og at det derfor er meget individuelt hvad der stresser os.

Og så vil jeg lige slå fast…Stress er ikke en sygdom, men du kan blive alvorligt syg hvis du oplever stress over en længere periode.

Er man hårdt ramt af stress, er det de færreste der er i stand til på egen hånd at blive stressfri. Det kan derfor være vigtigt at søge hjælp så tidligt i forløbet som muligt. Hjælpen er individuelt fra person til person, nogle kommer bedst videre via f.eks. Kognitiv terapi andre ved hjælp af StressCoaching. Du finder den rette behandling for dig ved at mærke efter hvad som føles rigtig for lige netop dig.

Jeg tilbyder Stress- og Mindfulness Coaching da jeg har rigtigt gode erfaringer med at det fører til stressreduktion og balance i krop og sind.

Kontakt mig meget gerne og hør nærmere.

 

Dyr har fuldstændig samme respons som mennesker men
hvor en zebra på savannen reelt skal vurdere om den skal
kæmpe med løven eller flygte, så er det sjældent at vi
mennesker står i samme situation. Så mens zebraen får
brændt stresshormoner af ved at kæmpe eller flygte, så får
vi mennesker ikke brændt stresshormonerne af helt så
hurtigt. Det betyder, at din krop og hjerne udsættes for
stresshormoner over måske længere tid, hvilket kan bevirke
en kronisk stress tilstand.