Traditionel Kinesisk Medicin (TCM) er baseret på de fem elementer – vand, træ, ild, jord og metal. ​Vinteren er knyttet til vores blære-nyre Meridianbaner (energibaner) som knyttes til vandelementet i kroppen. Som du sikkert ved udgør vand en stor del af vores krop (kroppen består af ca. 60% vand) og det giver derfor god mening at vandelementet er knyttet til netop vores udrensende organer blære-nyre.

Blære-nyre bliver påvirket af kulde omkring os, og du kan ved ubalance i blære-nyre opleve kulde i din krop, du har svært ved at holde varmen. Det er derfor vigtigt i de koldere måneder at holde kroppen varm ved at iklæde dig varmt tøj, men også vigtigt at du tilfører kroppen varme ved at indtage varm mad og drikke. ​

Ifølge TCM er ørene som sanseorgan knyttet til vandelementet, derfor vigtigt at du beskytter dine ører mod kulde og vind i den kolde årstid. Hvis du har problemer med dine ører, kan det hænge sammen med ubalance i blære-nyre.

Knoglerne er ligeledes knyttet til vandelementet, hvorfor ubalance i elementet kan opleves som værken i knoglerne. Måske du kender følelsen af at kunne mærke kulden helt ind i knoglerne.

Ved ubalance i blære-nyre vil følelser som frygt, angst for livet og usikkerhed på at træffe beslutninger være fremtrædende og ved balance vil følelser som tillid, tiltro og sikkerhed ift. at træffe beslutninger være fremtrædende. Mange af os kan i de mørke, kolde måneder have svært ved at håndtere frygt og angst og vinteren kan opleves som særlig svær og udfordrende at komme igennem. Vi kan hjælpe os selv til at reducere følelser som frygt, angst, usikkerhed og komme blidere gennem vinteren ved at have fokus på at balancere vores blære-nyre gennem Yin Yoga.   

Mange oplever i de kolde vintermåneder symptomer på ubalance i blære og nyre. Ubalance vil ofte komme til udtryk ved at man kan døje med ømhed og stivhed i lænd, ryg, skuldre og nakke. Endvidere kan bl.a opleves blærebetændelse, hovedpine, kramper, dårlig søvn, træthed og energimangel. 

Årstidens råd til at forebygge ubalance – Vinter

  • Hold dig varm, specielt vigtigt at holde fødder, ryg, lænd og ører varme
  • Spis varm mad (indtag gerne supper, røde bønner og sorte ris)
  • Drik varme drikke
  • Undgå isvand og kolde drikke
  • Få så meget lys som muligt
  • Få nok søvn (det anbefales at voksne sover ca. 7,5 time i døgnet og gerne mellem kl. 22.00 og 06.00)
  • Start gerne dagen med lunt vand med citron og salt (afgifter organerne – se Yogisk Morgendrik)
  • Praktiser Yin Yoga med ekstra fokus på at balancere blære-nyre (alle foroverbøjninger – f.eks. Siddende Sommerfugl, Barnets Stilling – Tuck Toe er også fortrinlig) gerne dagligt