Vi har alle en morgenrutine. Bestemte ting, vi gør hver eneste morgen, inden vi i gang med dagen. Det kan være at nyde en skøn kop kaffe, tage et dejligt bad, en gåtur med hunden osv. Er du bevidst om din rutine ? Sætter du dig selv bedst muligt op til en skøn ny dag ? Eller er din “rutine” mere eller mindre tilfældig ?

Når vi er bevidst om- og skaber en god morgenrutine for os selv, et godt fundament, kommer vi godt fra start og bliver måske bedre rustede til at møde og tackle eventuelle udfordringer som måtte opstå i løbet af dagen. Vi møder dagen med højere grad af ro og balance i nervesystemet

Men hvordan skaber vi lige den gode morgenrutine for os selv ? En morgenrutine som skaber et godt fundament lige præcis for dig. Og det er netop det vigtigste, når du skal skabe den ultimative morgenrutine – det skal være din rutine ikke hvad der er godt for alle mulige andre, men hvad der er godt for lige præcis dig.

Så frem for at forsøge at give dig en komplet og udførlig opskrift på den ultimative morgenrutine, så vil jeg i stedet give dig lidt inspiration til elementer du eventuelt kan flette ind og skabe lige præcis din morgenrutine som kan understøtte dig til en god start på dagen.

Inspiration til en nærende morgenrutine

1. Bevægelse – Kroppen har ligget stille hele natten og glædes over et lille “kick”, så bevæg dig hver morgen – gerne som det første i sengen eller når du står ud af sengen. Det kan være lange blide stræk af kroppen, et par twist af kroppen eller et lidt længere yogaprogram som blidt vækker din krop. Det kan også være en gåtur i naturen, måske på din græsplæne så du lige får skabt god jordforbindelse, grounding og dermed et godt stabilt fundament for din dag.

2. Meditation – Inden du bliver fyldt med for mange stimuli, indtryk, støj og ting der skal gøres, så mediter. Det skaber en dejlig ro, skøn klarhed og fokus for resten af dagen. Og husk at du kan meditere liggende, siddende, gående mv.

3. Taknemmelighed – Når vi virkelig dyrker alt det, vi er taknemmelige for, så ser livet ofte også smukkere og lettere ud. Forskning viser, at det at udtrykke taknemmelighed (både overfor andre og os selv) har positive effekter på vores mentale helbred grundet udskillelsen af glædeshormonerne Serotonin, Dopamin og Endorfiner. Måske du har lyst til at fokusere på taknemmelighed ved at skrive 3 ting ned som du er taknemmelig for hver morgen – eller måske bare tænke på dem, mens du står under den dejlige varme bruser. Og husk det kan være taknemmelighed for både de små og store ting i livet – duften af regn, solens stråler, en kop af din yndlingste, et smil fra en fremmed, en skøn pause midt på dagen, den runde fødselsdag som venter lige om hjørnet, fridagen, gåturen, dine glade børn, familien, alenetid osv. osv.

4. Brændstof – Det er vigtigt at starte dagen ud med et sundt, blodsukkerstabiliserende måltid samt at tilføre kroppen væske. Start gerne med at drikke et stort glas lunt vand med salt og citron – se Yogisk Morgendrik i bloggen (afgifter og sætter gang i fordøjelsen)

5. Naturen – Naturen og frisk luft har en virkelig helende og beroligende effekt på både krop og sind. Se om du kan finde et roligt sted at gå en lille tur eller måske blot sidde et øjeblik. Måske du lægger mærke til farverne på træerne og himlen. Lytter til lydene omkring dig. Duftene. Mærker jordforbindelsen mellem dine fodsåler og jorden under dig – at du er støttet og holdt. Mærk også hvordan vinden blidt kærtegner dit ansigt og hele din krop – det er ren Mindfulness og en effektiv hjælp til at komme tilstede i dit liv lige her og nu.

Husk, at den ultimative morgenrutine faktisk starter allerede aftenen forinden… Få gerne 7-9 timers søvn hver nat. Forsøg ikke at nedprioritere din søvn, får du ikke en optimal søvn, vil du hurtigt mærke ubalance i krop og sind. Så skal du tidligt op, kan det være en rigtig god ide at gå tidligt i seng og gerne følge samme rutine hver dag uden de store udsving. Det er bare bedst for krop og sind med faste sengetider.

Tag de elementer du eventuelt kan bruge, find en morgenrutine som fungerer for dig, og husk, at det ikke er egoistisk at tage lidt tid til dig selv, at prioritere dig selv. Faktisk er det super vigtigt at du sørger for at gøre noget godt for dig selv, at fylde dig selv op med god energi, for at du kan fastholde overskud og balance i livet.