Stress er en hormonel tilstand – og hvad vil det så sige…

“Stress er en hormonel tilstand, der gør at du kan yde en ekstraordinær
indsats i en presset situation”

Det betyder at når du er i en presset situation eller bare føler at du er i en presset situation, så vil din hjerne frigive stresshormoner, der gør dig mere opmærksom/skarp, og som giver dig ekstraordinær styrke. De påvirker både dig krop og din hjerne.

Stress er de forandringer, der sker i kroppen og i hjernen, når vi belastes indefra af vores følelser og tanker, eller udefra af fx arbejdet. Forandringerne skyldes stresshormoner som ophobes i din krop og hjerne.

Det er en kompleks biologisk reaktion, men de primære hormoner, der frigives, er adrenalin og kortisol. Adrenalin får dit hjerte til at slå hurtigere, din vejrtrækning og din puls m.m øges. Kortisol omsætter sukker og fedt til gavn for dine muskler, så du får energi til at kæmpe eller flygte.

Nogle få enkeltstående stressreaktioner er ok, – stresshormonerne forsvinder over tid og hormonbalancen er tilbage til det normale. Men står det på over længere tid, så kommer du ikke af med det forhøjede stressniveau, og der opstår en ubalance i din krop og du er i fare for at udvikle kronisk stress.

Stress påvirker både krop, følelser og psyke. Stress opstår over længere tid, og hormonerne påvirker dine tanker og dine følelser, så du bliver mere sort/hvid i din tankegang, du bliver lettere irriteret, ked af det m.m. Stress påvirker din krop fysisk med smerter, vægtændringer, eksem, forværring af eksisterende kronisk sygdom, søvnproblemer mv. Det er vigtigt at gøre sig bevidst, at vi mennesker er forskellige, og at det derfor er meget individuelt hvad der stresser os.

Dyr har fuldstændig samme respons som mennesker men
hvor en zebra på savannen reelt skal vurdere om den skal
kæmpe med løven eller flygte, så er det sjældent at vi
mennesker står i samme situation. Så mens zebraen får
brændt stresshormoner af ved at kæmpe eller flygte, så får
vi mennersker ikke brændt stresshormonerne af helt så
hurtigt. Det betyder, at din krop og hjerne udsættes for
stresshormoner over måske længere tid, hvilket kan bevirke
en kronisk stress tilstand.