Efterår

 

Invitation til et skønt og afstressende efterår med fokus på dit åndedræt.


“Breathe You are alive!” 
 Thich Nhat Hanh

 

Den enkleste vej til at blive afstresset og balanceret i krop og sind er helt enkelt at trække vejret med fuld opmærksomhed på dit åndedræt. En indånding og en udånding af gangen. Følge luftens vej ind i din krop og luftens vej ud af din krop – igen og igen. Åndedrættet er et enkelt men super effektivt redskab til at skabe ro og balance i krop og sind. Du kommer til stede i nuet, når du har fokus på din vejrtrækning. Og det smarte er, at det er et redskab, der er lige ved hånden, for åndedrættet har du altid med dig! Du kan når som helst i løbet af dagen stoppe op og lægge mærke til dit åndedræt. Det handler helt enkelt om at observere dit åndedræt og bare følge åndedrættets naturlige rytme uden at ændre noget. Når du fokuserer på dit åndedræt vil du ofte opleve at dit åndedræt af sig selv bliver langsommere og dybere. Tanker, bekymringer og to-do-lister træder i baggrunden for en stund. Og du føler dig lidt mere rolig og afslappet.

 

Måske du har lyst til at prøve det lige nu ?

 

 • Du kan sætte eller lægge dig godt tilrette
 • Og bring nu opmærksomheden til dit åndedræt
 • Forsøg blot at observere dit åndedræt og følg den naturlige rytme uden at ændre noget
 • Når du ånder ind, så vær opmærksom på din indånding og når du ånder ud, så vær opmærksom på din udånding
 • Prøv at lægge mærke til hvor i din krop at du mærker dit åndedræt tydeligst – måske det er ved næsen, brystet, maven eller et helt andet sted
 • Bare sid eller lig et øjeblik og mærk dit åndedræt, der bevæger sig ind i kroppen og ud af kroppen igen.
 • Bare mærke åndedrættet, mærke din krop som trækker vejret
 • Og så lige lave en indre vejrudsigt – hvordan mærkes det inden i dig lige nu som du sidder eller ligger her og trækker vejret ?
 • Mærker du ro, uro, utålmodighed, glæde eller noget helt andet. Lige meget hvad du mærker, møde det med en accept af at det er sådan det er lige her og nu
 • Og så tage en dyb indånding og en lang udånding og indstille dig på at vende opmærksomheden udadtil igen
 • Og når du er klar, fortsætte din dag efter denne mentale pause

 

Måske du har lyst til i dit efterår og måske ferie at være mere opmærksom på dit åndedræt,  og opøve en bevidsthed om at dit åndedræt følger dig i det daglige, som en ven du altid kan ty til, når bølgerne går højt omkring dig og stressniveauet helt automatisk stiger.

Når din krop er stresset vil den hele tiden være i overlevelses tilstand, kamp/flugt. Forestil dig hvor meget energi der vil blive frigjort hvis du tager dig af din stress og indre uro. Balance af nervesystemet handler om at få balance i de to dele af nervesystemet, kaldet det sympatiske nervesystem og det parasympatiske nervesystem. Det der sker i vores travle stressende hverdag er, at det parasympatiske nervesystem ofte knap nok aktiveres, mens det sympatiske nervesystem arbejder for fulde drøn. Det sympatiske- og det parasympatiske nervesystem er den del af nervesystemet som man kalder for det autonome nervesystem. Det foretager en række kropslige funktioner som ligger uden for vores bevidste kontrol. Det regulerer fx din puls, din vejrtrækning og din fordøjelse. Det sympatiske nervesystem sørger for at sætte krop og sind i øget alarmberedskab. Bliver du fx forskrækket vil kroppen øjeblikkeligt sørge for at du kommer i det man kalder kamp/flugt tilstand.. På et split sekund vil kroppen gøre klar til kraftfuld fysisk handling. Der bliver udskilt stresshormoner i blodet, pulsen stiger, blodårene til muskler og hjerte udvider sig og blodårene til fordøjelsen og huden indsnævres. Din taktile sans nedsættes, der er ikke tid til at føle i sådan en tilstand hvor kroppen tror der er fare på færde. Det medvirker til at din kropsbevidsthed sænkes, og du kan med andre ord ikke mærke dig selv.

Med det sympatiske nervesystem i aktivitet bliver der altså skruet op for energiniveauet, ned for følsomheden og du vil blive styret mere af dine basale instinkter og følelser. Med aktivitet i det parasympatiske nervesystem stimuleres kroppen til at hvile og restituere. Nu skal det ikke forstås sådan at det sympatiske nervesystem er det onde og det parasympatiske nervesystem er det gode. Vi har brug for begge for at have balance i krop og sind. Vi har både brug for speederen og for bremsen i livet. Men det er klart at hvis det sympatiske nervesystem forbliver overativt over længere tid vil du svækkes i både krop og sind. Derfor skal du passe på dig selv og dit nervesystem og sørger for at VÆRE mere end at GØRE. Så tag en pause og slap af!
Du kan få de mentale pauser på mange måder, meditation er blot en måde…fx.

 • Du kan nyde hver dag du slår øjnene op – lige ligge et øjeblik og mærke kroppen og dit åndedræt – få kontakt til kroppen
 • Du kan forsøge at være fuldt tilstede med de mennesker der er omkring dig
 • Være opmærksom på glæden og skønheden omkring dig – være opmærksom på naturens små mirakler
 • Slukke for automatpiloten og nyd øjeblikket
 • Sans verden – duft, mærk, se, hør og smag
 • Tage dig tid til dig – alenetid (og nej det er ikke at være egoistisk)

Du kan selv føje til listen – mærke hvad som er vigtigt for dig…

Med disse ord vil jeg ønske dig et skønt efterår og måske ferie lige om lidt

Hilsener Susan