Hvad er de fem elementer?

Traditionel kinesisk medicin (TCM) er baseret på de fem elementer – vand, træ, ild, jord og metal. Elementerne anses for at være grundelementer i naturen. Når du praktiserer Yin Yoga kan du balancere de fem elementer. Hvert af de fem elementer er knyttet til to Meridianbaner (energibaner) som igen er knyttet til deres særlige organer i kroppen. De fem elementer er yderligere knyttet til hver deres årstid. Jo mere afbalanceret de fem elementer er i forhold til hinanden, jo mere balance, harmoni er der i din krop og dit sind – og omvendt. Hvis du har ubalance i et af dine fem elementer, påvirker det de andre. Derfor er det vigtigt at skabe balance i alle fem elementer.

Vandelementet – Årstiden er vinter 

De aktive Meridianpar (energibaner) knyttet til vandelementet er blære og nyrer. Du kan styrke din krops naturlige udrensningsproces med Yin Yoga for vandelementet, hvor du stimulerer og strækker hele bagsiden af kroppen samt forsiden og indersiden af dine ben. Vi arbejder med vores stofskifte, reproduktion og seksualitet, energiniveau, hukommelse, søvn, rygudfordringer, selvværd, viljestyrke og angst. Yogastillinger, der strækker disse to energibaner, kan være Siddende Sommerfugl, Sovende Svane eller Caterpillar.

Blære-energibanen

Denne Meridianbane starter ved de inderste øjenkroge og løber op til midten af panden, over toppen af hovedet, bagsiden af hovedet, ned langs siderne af rygsøjlen, ballerne, bagsiden af lårene, knæhaserne, læggene, hælene, siden af fødderne og slutter på ydersiden af dine lilletæer.

Nyre-energibanen

Denne Meridianbane starter ved svangen under fødderne og løber til indersiden af fødderne, anklerne, indersiden af underbenene, knæene, inderlårene, frem over midten af maven, midten af brystet og slutter lige under dit kraveben.

Har du lyst til at arbejde med Vandelementet, kan du prøve min korte Yin klasse for blære og nyre.

Jordelementet – Årstiden er sensommer 

De aktive Meridianbaner i jordelementet er mave og milt.

Ildelementet – Årstiden er sommer 

De aktive Meridianbaner i ild-elementet er hjerte, tyndtarm, kredsløb og trevarmer, som regulerer varmen i kroppen.

Træelementet – Årstiden er forår 

De aktive Meridianbaner i træelementet er galdeblære og lever.

Metalelementet – Årstiden er efterår 

De aktive Meridianbaner i metalelementet er lunger og tyktarm.