Når vi er stressede eller pressede er der høj aktivitet i vores sympatiske nervesystem og vi kan opleve, at vi trækker vejret hurtigere og mere overfladisk hvilket yderligere stresser hele vores system.

Hvis vi derimod trækker vejret bevidst med dybe indåndinger og lidt længere udåndinger stimulerer vi det parasympatiske nervesystem, vores hvilesystem. Når det parasympatiske nervesystem stimuleres kan vi opleve at vi får mere ro i kroppen og sindet. Indenfor yogaen betyder Pranayama åndedrætskontrol og kontrol af livsenergien i kroppen. Prana betyder livskraft og energi – og yama betyder kontrol og forlængelse af energien. Pranayama består af en række forskellige åndedrætsøvelser og teknikker, der balancerer livsenergien i kroppen. (Når vi taler Traditionel Kinesisk Medicin kaldes livsenergi for Qi, hvilket I ofte hører hvis I deltager i mine Yin klasser)

En ganske simpel åndedrætsøvelse som jeg synes er særlig effektiv hvis jeg trænger til ro, balance og bedre søvn er Yin Åndedrættet (kaldes også Parasympatisk Vejrtrækning)

Sådan gør du – Sæt eller læg dig i en behagelig stilling og luk dine øjne hvis det føles trygt for dig. Luk så dit højre næsebor med højre pegefinger og træk vejret ganske langsomt og roligt ind og ud gennem venstre næsebor mens du holder munden lukket.

 

Bliv gerne i øvelsen 2-3 minutter eller så længe du har lyst.

Grunden til at vi kun trækker vejret gennem venstre næsebor er, at venstre side af kroppen er forbundet med den rolige og afslappende del af nervesystemet (det parasympatiske nervesystem). Det er den feminine og kølende Yin del af os som kan hjælpe os til at skabe ro, balance, stilne sindet.

Vi tager ca. 20.000 vejrtrækninger i døgnet. Ilt er vores cellers vigtigste næringsstof. Når du trækker vejret sundt og hensigtsmæssigt, giver du din krop et indre livgivende brusebad, hvor du dels renser kroppen for affaldsstoffer og dels forsyner kroppens celler med ny energi.

Der er mange fordele ved pranayama – her får du bare et par stykker 💚

  • Renser kroppen for affaldsstoffer
  • Beroliger nervesystemet
  • Reducerer stress og indre uro
  • Giver dig mere energi og overskud

”Når vejrtrækningen er uregelmæssig, er sindet uroligt. Når vejrtrækningen er stille, er sindet også stille, og yogien får stilhedens kraft.” – Hatha Yoga Pradipika