7 Tips til bedre søvn for teens (og alle os andre…)

For at fungere optimalt, behøver de fleste teens 8 til 10 timers søvn hver nat, men omkring 1 ud af 4 teens har problemer med at sove. God nattesøvn giver bedre humør, mindre irritabilitet, øget koncentration. Er vi udhvilede, kan vi bedre klare pressede situationer og stress. At gå i seng til tiden og få tilstrækkeligt med søvn er en af de simple ting, som kan gøre en stor forskel i vores liv. Når vi sover, genoplader kroppen sig selv, og hjernen får fornyet energi og bearbejdet alle de data, som den har fået i løbet af dagen. Mens vi sover, får hjernen styr på alle input, hvilket gør det lettere for os at huske og lære den næste dag. Søvn er en dvalelignende tilstand, hvor vi genoplader til den nye dag. Under en del af søvnen, den såkaldte dybe søvn, dannes der hormoner, der styrker immunforsvaret, så vi lettere kan holde os raske.

Vi bruger omkring en tredjedel af vores liv på at sove. Nogen sover mere end de skal, andre sover mindre. Og søvn er, ligesom vand, mad og ilt, en livsnødvendighed. Men hvor meget søvn har vi egentlig brug for ?


SÅ meget skal vi sove for at fungere optimalt…

 

  • Nyfødte (0-3 måneder): 14-17 timer hver dag (før var det 12-18 timer)
  • Babyer (4-11 måneder): 12-15 timer hver dag (før var det 14-15 timer)
  • Tumlinger (1-2 år): 11-14  timer hver dag (før var det 12-14 timer)
  • Børnehavebørn (3-5 år): 10-13 timer hver dag (før var det 11-13 timer)
  • Skolebørn (6-13 år): 9-11 timer hver dag (før var det 10-11 timer)
  • Teenagere (14-17 år): 8-10 timer hver dag (før var det 8.5-9.5 timer)
  • Unge (18-25 år): 7-9 timer hver dag (ny kategori)
  • Voksne (26-64 år): Uændret 7-9 timer hver dag
  • Ældre (65+ år): 7-9 timer hver dag (ny kategori)

 

Vi kan hjælpe vores teens til bedre søvn med disse 7 tips

  1. Vær fysisk aktiv hver dag – gerne mindst 60 minutter. Fysisk aktivitet fremmer den naturlige træthed, sænker stress niveauet i kroppen og virker afslappende. Vær ikke fysisk aktiv lige før sengetid, da fysisk aktivitet frisker os op og det dermed kan være sværere at falde til ro.
  2. Frisk luft og sollys hver dag.
  3. Sig godnat til telefon, Ipad, computer, tv mindst 1 time før sengetid. 
  4. Lav en søvnrutine. Når vi går i seng på samme tid hver aften hjælper vi vores krop og sind til at falde til ro – kroppen og sindet forventer søvn. En hjælp kan være at lave en “gå i seng rutine” Slut f.eks. hver aften af med at læse en bog, skrive 3 positive ting ned i en lille bog fra dagen som er gået, lytte til afslappende musik, lytte til en guidet meditation eller visualisering, fodmassage, penselmassage, “hånd på bryst og mave åndedrætsøvelse” eller andet som virker afslappende og beroligende.
  5. Undgå støj og lys.
  6. Forvent en god nats søvn. Stress trigger indsovningen, så jo mere vi stresser over ikke at kunne sove, jo større risiko er der for at vi forbliver vågne stirrende på pletterne i loftet. Istedet for at bekymre sig om vi nu kan sove, kan vi sige til os selv “I nat kommer jeg til at sove godt” – gerne flere gange i løbet af dagen. 
  7. Begræns indtaget af slik, kage og sukkerholdige drikkevarer – måske til en enkelt dag ugentlig.

Har I udfordringer med stress og søvn eller har I spørgsmål, så kontakt mig meget gerne

Hilsener Susan